COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Mattias Ohliv är förskolekocken som vunnit pris tillsammans med kollegan Emma Larsson för årets skolmaträtt i White Guide Junior 2021. Det kunde han inte föreställa sig på patrullbåten i flottan, när han testade kockyrket för första gången under sin militärtjänst. Tänk att han skulle stormtrivas på Alvägens förskola lite senare i livet.
– Barn är nyfikna och vetgiriga, skrattar Mattias och fortsätter: De ställer ärliga, roliga och ibland utmanande frågor. Hur kan en hel tomat bli finhackad och soltorkad? Jag behöver vara både kreativ och pedagogisk för att förklara, och få dem intresserade. Det är jätteroligt. Vi har alltid dörren öppen in till köket och blir glada när barnen kommer med sina frågor, funderingar och önskemål.
Alvägens förskola bedriver måltidspedagogiskt arbete, det handlar om att få barnen att utforska mat och råvaror. Här ägnar förskolekockarna 25 procent av sin anställning åt detta, något som är unikt i Eskilstuna.
– Just nu fokuserar vi på morötter, som vi har odlat ute på gården. Vi går ut med barnen och tittar på hur morötterna växer, hur de ser ut, smakar och doftar. Vilken färg har moroten – kanske flera? Hur blir den om man river den, hur låter det att tugga på den? Också rent kreativt att få måla av en morot, eller varför inte måla med en morot? Här gäller det att vara kreativ, förklarar Mattias.
Måltidspedagogiken utgår från Sapere-metoden, som innebär att utforska mat genom andra sinnen än bara smaken. Förskolan har också veckovisa aktiviteter som att laga mat utomhus på muurikka och bjuda in småkockarna till köket. Mattias uppskattar variationen.
– Full fart och jätteroligt! Jag trivs verkligen. Jag tycker om mitt jobb, dels för kontakten med barnen, men också för att jag får laga god och nyttig mat till dem. Vi lagar mat från grunden. Är det köttbullar så rullar vi dem själva, buljongen kokar vi, brödet bakar vi. Vi har till och med gjort egen sweet chilisås, ketchup och så vidare.
Mattias berättar att han hela tiden försöker komma på nya användningsområden för att minska matsvinn. Ett tips är att bladen på en blomkål kan bli goda chips.
– Det är verkligen utvecklande. Stor skillnad från att sprätta upp en kartong med köttbullar, lägga på en plåt och värma dem, som man gjorde när jag själv gick i förskolan.
Varje dag försöker Mattias utveckla barnens smaksinnen. På lunchens salladsbuffé finns alltid några säkra kort, men också några för att utmana.
– Vi brukar be barnen lägga en liten bit på tallriken, men det räcker med att bara titta och gärna känna lite på råvaran. Det är viktigt att inte tvinga. För ett barn kan det ta flera gånger att våga. Den tionde gången kanske du vågar smaka på den och den tjugonde gången kanske du tycker om den.
I dagsläget har Mattias jobbat på Alvägens förskola i två och ett halvt år. Och han har inga planer på att leta sig vidare. Hittills har han hunnit med flera nomineringar i White Guide Junior och en drös roliga möten. Nu ser han fram emot att fortsätta utvecklas och hitta nya kreativa måltider som ger mätta magar och glada barn!
Du är här:
E-post: info@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 10 00 (Telefontid kl. 8.00-16.00)
Alva Myrdals gata 3D
631 86 Eskilstuna